JE HUIS VERLICHTEN: WAAR MOET JE OP LETTEN?

Gezelligheid in huis begint bij goede verlichting. Verlichting koop je niet elke dag en dat kan de aankoop best lastig maken. IP-waarden, Lumen, Kelvin, wel of niet dimbare led. Waar moet je op letten bij de aankoop van een lamp, en wat betekenen al die begrippen? We leggen het hieronder allemaal uit.

IP-waarden

IP staat voor International Protection Rating. De IP-waarde geeft aan in welke mate verlichtingsarmaturen afgeschermd zijn tegen vaste voorwerpen en water.

Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste voorwerpen aan, zoals stof. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate het armatuur beschermd is tegen water, bijvoorbeeld spatwater, regenwater en drupwater.

Een hanglamp voor je woonkamer, een plafonnière in je slaapkamer of een inbouwspot in je hal hebben geen extra bescherming nodig. Een lamp binnenshuis met IP20 is vaak al voldoende.

Buitenshuis en in de badkamer is een ander verhaal, water en elektriciteit gaan natuurlijk niet samen, daarom heb je in deze ruimtes een hogere IP-waarde nodig.

Op het gebied van verlichting zijn de volgende IP-waarden het meest voorkomend:

  • IP20: Stofdicht
  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad of douche)
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: Beschermd tegen waterstralen
  • IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in de badkuip of in de douche)
  • IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water

Lumen

Het gaat tegenwoordig allemaal om Lumen. Op de dag vandaag wordt niet meer het wattage aan de buitenkant van de verpakking getoond, maar de hoeveelheid Lumen. Maar wat zijn Lumen?

De definitie van lumen is: 'Een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) afkomstig van een lamp of een ander soort lichtbron.' Oftewel: Lumen is gelijk aan de lichtopbrengst en bepaalt dus de helderheid van de lamp. Lumen wordt aangeduid met de afkorting 'lm'.

Waarom geen wattage maar lumen? Het wattage is een eenheid om het energieverbruik van de lamp mee aan te duiden. Hiermee heb je geen informatie over de helderheid van de lamp. Bij de aankoop van een lamp wil je dit natuurlijk wel weten, dit kan je alleen te weten komen door het aantal lumen.

Je hebt verschillenden soorten lampen, gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen en ledlampen. Het soort lamp heeft impact op de lichtsterkte van de lamp. Zo kan een ledlamp van 9 watt over net zoveel lumen beschikken (even helder zijn) als een gloeilamp van 60 watt. Deze energie wordt bespaart doordat ledlampen niet warm worden. Daarnaast kunnen ledlampen tot 15 keer langer meegaan. Hieronder volgt een overzicht voor het wattage gekoppeld aan het aantal lumen.

GloeilampLedlampLichtopbrengst
15 watt1,2 watt100 - 150 lumen
25 watt2 - 3 watt200 - 300 lumen
40 watt4 - 8 watt400 - 500 lumen
60 watt9 watt700 - 800 lumen
75 watt10 watt900 - 1100 lumen

Kelvin

Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit heeft niets te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht dat van de lamp afkomt warm of koud oogt.

Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe ‘kouder’ en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe ‘warmer’ en geler het licht is.

Als richtlijn kun je aanhouden dat alles tot 3300K warm licht is en alles daarboven koud licht is.

Hieronder vind je een overzicht met het aantal Kelvin gekoppeld aan de kleurtemperatuur.